Evet, Düzenli olarak güncellenen e-fatura kayıtlı kullanıcı listesi sayesinde hangi firmanın e-faturaya tabi olduğunu görebilirsiniz.
Evet. Birden fazla e-fatura seçip gönderebilirsiniz.
Kesilen fakat gönderilmeyen e-faturaları düzeltebilir, silebilirsiniz fakat gönderim yapıldıktan sonra temel fatura ise karşı tarafın onayı ile iptal, ticari fatura ise karşı tarfın red cevabı ile reddedildi durumuna getirebilirsiniz.
Evet,Gelen e-faturaları modül içerisinden görebilir, Fatura modülüne otomatik olarak alış/gider faturası şeklinde aktarım yapabilirsiniz.
Evet, Fatura excel şablonu ile oluşturacağınız fatura listesini Zirve'ye aktararak e-fatura oluşturabilirsiniz.
İlgili fatura “Gümrük” portalından "Kabul" yanıtı verilmelidir. Aksi takdirde fatura "Yanıt bekliyor" durumunda bekleyecektir.
Eğer faturanız 2 gün içinde başarılı durumuna dönmezse alıcı ile görüşün. Alıcının entegratörü faturanın sisteme düştüğüne dair sinyal göndermelidir. Gönderici taraf da alıcı taraf da 1220 durumundaki faturayı muhasebe kayıtlarına geçirebilir.
Bu durumun 4 sebebi olabilir;
Fatura modülünde ilgili faturayı bulun. Faturaya sağ tıklayıp "Reddedildi Olarak İşaretle" seçeneği ile cari ve stoktan düşürebilirsiniz.
Kamu faturalarında İBAN ve ÖDEME AÇIKLAMASI alanları zorunludur. Hata alan fatura-fatura modülünde sağ tıklayın, "Hatalı-sistem işaretle" seçeneği kullanarak pasif duruma getirin ve yeni fatura kesin. Keserken; Kamu Fatura Bilgileri butonundan IBAN ve ÖDEME AÇIKLAMASI alanlarını doldurup gönderirseniz şematrondan geçip ilgili kuruma iletilecektir.